خلاصه جلسه دی ماه
بسم الله الرحمن الرحیم
هجرت و پیامدهای آن:
دنیای امروز دنیای پیچیده ای است. نزاع های امروزی دنیا درون دینی است. دشمنی ها با استفاده از ابزار دینی است. این پیچیدگی ها در جامعه ی اسلامی بعد از رحلت پیامبر و حتی قبل تر از آن ،از هجرت ایشان از مکه به مدینه شروع شد.
در مکه، قبل از هجرت ، همه ی کسانی که دعوت رسول اکرم(ص) را پذیرفتند هزینه ی آن را نیز باید میپرداختند. شکنجه، تهدید، تحریم و... . در واقع قبل از هجرت ، ما پدیده ای به نام نفاق نداریم؛ اما بعد از هجرت اوضاع فرق میکند. در این زمان پیامبر و دین اسلام در موضع قدرت بودند. در نتیجه عده ای که قلبا ایمان نداشتند برای حفظ منافع خود ، ظاهرا اسلام آوردند. در جامعه ی ما هم (بعد از انقلاب اسلامی) نفاق به وجود آمد.
به طور کلی قدرتمند شدن دین به میزان زیادی آسیب به دنبال دارد. آیا با وجود این مساله باید دین را کنار بگذاریم؟
باید تلاش خود را بیشتر کنیم تا مفاهیم دین را چنان که هست بفهمیم و این یعنی بصیرت که با آن افراد دین دار اجازه نمیدهند جریان نفاق با ظاهرسازی، از دین سوءاستفاده کنند.
پیام دیگر هجرت:
در قرآن کریم، از هجرت به عنوان یک راهکار برای حفظ دین یاد شده است.۱
هجرت یک تاکتیک مهم در دینداری است. ما امروز به این موضوع توجه نمیکنیم. چون این آموزه ها برایمان به صورت عملیاتی تعریف نشده است.
ما تاریخ را که جستجو میکنیم به افرادی در زمان پیامبر بر میخوریم که دچار کج فهمی هستند. خودشان را از پیامبر صاحب نظرتر قلمداد میکنند. در کنار این ها امیرالمومنین(ع)را هم میبینیم که از زمان بعثت پیامبر تا رحلت ایشان یک سخنرانی هم ندارند. چرا که با وجود پیامبر ضرورتی احساس نمیکنند که اظهار نظر بکنند.
یکی از چالش های دینداری معاصر این است که انسان ها بیش از حد اظهار نظر میکنند.
جامعه ی غرب ، فضای اظهار نظر را کاملا باز می گذارد. میگوید که نظر همه ی افراد محترم است و نظر پیامبر هم محترم است در کنار همه ی نظرها و درحدی که همه ی نظر ها اعتبار دارند. ( منظور سوال کردن نیست. دین اجازه ی پرسیدن به افراد میدهد. اما این همه حق اظهار وجود برای افراد قائل شدن در درون این افراد تاثیرگذار است)
پدیده ی شبکه های اجتماعی یکی از ابزارهایی است که غرب برای گستردن این فضا استفاده می کند. در چنین فضایی شنیدن های ما علی السویه می شود. افراد، بیشتر از اینکه به عمق توجه کنند به دنبال کثرت هستند. کانون توجه از انسان های عمیق می رود به سمت انسان های سطحی. به خاطر وجود این کثرت ها آدم های امروز وقتی برای فکرکردن و عمیق شدن روی مسایل ندارند.
۱_ ان الذین توفیهم الملائکه ظالمی انفسهم قالوا فیم کنتم قالوا کنا مستضعفین فی الارض قالوا الم تکن ارض الله واسعه فتهاجروا